Voor 17:00 uur besteld = vandaag verzonden | Gratis verzending v.a. €75,-
Vrouwen in de sport

Ook dit jaar is het weer internationale vrouwendag op 8 maart. Het moment om stil te staan bij wat het betekent om een vrouw te zijn, en wat de vrouwen voor jou allemaal hebben gedaan voor de vrijheden die jij vandaag de dag hebt. Want heel veel dingen lijken nu misschien vanzelfsprekend, maar waren dat tot niet eens zo lang geleden, niet.
Fragiele vrouwen
Wist je bijvoorbeeld dat de vrouwensportcompetitie van het begin van de 19e eeuw tot in de 20ste eeuw vrijwel niet bestaand of zeer summier was. Vrouwen werden destijds sowieso niet echt gestimuleerd om te gaan sporten. Althans, niet met het idee dan daadwerkelijk een sportieve prestatie neer te zetten. Nee, het was dan vooral bedoeld zodat die vrouwen onder elkaar lekker met elkaar konden kletsen. Dat vrouwen onderschat werden is een enorm understatement.
Ze mochten zich bezig houden met sporten als tennis en zwemmen, of gymnastiek. Maar de heftige sporten moesten ze maar aan de mannen overlaten. Die vrouwenlichamen waren veel te fragiel, vond men.

Wie heeft de broek aan
Zodoende waren de competities en ook de eerste Olympische Spelen in 1896 alleen open voor deelname van mannen. Naast de zogenaamde zwakke conditie van dames, was ook sportkleding een probleem. Want om goed te kunnen sporten moest er eigenlijk sportkleding voor vrouwen komen. Destijds was het echter nog best een ding als een vrouw een broek droeg. En je kunt je voorstellen dat sporten in een rok een drama is. Vrouwen moesten vrouwelijk en zedig zijn. Van een sportieve outfit zoals vrouwen die vandaag de dag dragen zouden de mensen uit die tijd steil achterover slaan. Van een sport bh hadden ze in die tijd natuurlijk nog nooit gehoord! Maar ook in onze moderne tijd valt er nog veel te verbeteren als het gaat om sportkleding voor vrouwen. Zo moeten ook veel professionele sporters zelf maar uitzoeken welke sport bh bij hen past en die betalen. Terwijl het mannen sportpakket gewoon voor hen wordt geregeld. Dat is ook de reden dat Sportbh.nl de trotse sponsor is van het vrouwenvoetbalteam van Heerenveen.

Een lange weg
Het duurde een hele tijd voordat sportwedstrijden voor dames een feit waren. Zo mochten vrouwen pas in 1900 voor het eerst meedoen aan de Olympische Spelen, en dan ook alleen nog aan de minder intensieve sporten. Het zou nog bijna dertig jaar duren voordat dames mee mochten doen met bijvoorbeeld atletiek. Toch is er ook nu nog veel ongelijkheid op het gebied van sport. Vrouwenvoetbal is nu de snelst groeiende sport ter wereld, maar nog altijd wordt mannenvoetbal (dat dan stom genoeg gewoon voetbal wordt genoemd) als een soort verheven sport gezien. Natuurlijk zijn mannen op sportgebied ook niet te vergelijken met vrouwen, want hun lichamen zijn totaal anders, maar daar hoeft geen waardeoordeel aan te hangen. Wie naar de loonstrookjes van voetballers kijkt, weet dat dit nu anders is.

Vrouwelijke pioniers
De wereld van vrouwensport zou er vandaag de dag nooit zo uitzien zonder de inzet van vrouwelijke voorvechters. Dat zijn er natuurlijk een heleboel, zoals Alice Milliat die de oprichtster was van de Women’s Olympiad en internationale vrouwensportwedstrijden. Maar het mooiste zijn natuurlijk de dames die het ongelijk van tegenstanders van vrouwensport bewezen door uit te blinken in hun sport, zoals Billy Jean King, de tennisspeelster die bekend is van de legendarische Battle of the Sexes (ze maakte tijdens een match een mannelijke voormalig nummer 1 van de wereld in) en natuurlijk onze eigen Fanny Blankers-Koen, een absolute heldin die met atletiek vier gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in ’48.
Ga jij vandaag op Internationale Vrouwendag sporten? Denk dan vooral aan deze kanjers!
