BH maat berekenen

Het vinden van de juiste bh maat kan best een uitdaging zijn en dat blijkt, want wist je dat meer dan de helft van alle vrouwen met een verkeerde bh maat rondloopt? Het dragen van een verkeerde bh maat kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je borsten als gezondheid. Daarom geven we je met liefde advies hoe je de juiste maat kunt achterhalen. Want alles voor een mooie en gezonde boezem!

Bh maat

Grotere of kleinere borsten? Ronde vormen of juist een slank figuur? Of je naar je werk gaat, onderweg bent of lekker thuis relaxt, comfortabel ondergoed is een belangrijk onderdeel van de dag. Maar zoals we allemaal wel weten, is dat bepaald niet makkelijk te vinden. We willen je graag wat tips en trucjes geven wat betreft de pasvorm zodat uw beha lange tijd perfect en comfortabel blijft zitten.

De meest voorkomende problemen met passen

Borstband te wijd

Zit de beha of sport bh al op het strakste haakje en zit hij toch nog te los of glijdt hij zelfs op de rug omhoog? Dan is de borstband gewoon te wijd. In dat geval helpt alleen een nieuwe beha met de juiste onderwijdte. Gebruik onze maathulp om heel eenvoudig de juiste behamaat te berekenen.

Behabandjes glijden af

Iedere vrouw kent het probleem van behabandjes steeds weer van de schouders glijden. Vaak kunnen de bandjes dan gewoon wat korter worden gemaakt. Als een schouder hoger is dan de andere, moet de lengte van de bandjes afzonderlijk naar wens worden aangepast. Vaak worden de bandjes ook langer omdat bijvoorbeeld door lichaamswarmte de elasticiteit van het materiaal toeneemt.

Borstband te strak

U kunt de borstband met de haakjes wijder of smaller maken. Veel vrouwen kennen het probleem: u bent een paar pondjes aangekomen of uw lievelingsbeha is door veelvuldig wassen gewoon gekrompen. Hoe dan ook, uw beha past niet meer. Soms kunt u uw lievelingsbeha dan nog wel redden met behulp van een speciaal behaverlengstuk.

Behabandjes knellen

Soms moet u in dat geval de bandjes gewoon wat langer maken of, vooral bij een grote bovenwijdte, moeten ze iets breder gekozen worden. Helpt dat niet, dan zit het probleem hem vaak in de borstband. De stevigheid van de beha hangt voornamelijk af van de borstband. Als de borstband te wijd zit, wordt het hele gewicht verdeeld over de bandjes en dat leidt ertoe dat deze vervelend in de schouders gaan snijden.

Tips voor het kopen van een beha en controleren van uw maat

En daarom heeft sportbh.nl de pasvorm/meetgids ontwikkeld. Bereken heel eenvoudig wat je beha maat is, leer alles wat er te weten valt over pasvormen en hoe je problemen hiermee kunt oplossen, vind de juiste beha voor je lichaam of laat je informeren over termen in de wereld van sport bh’s, lingerie en/of sportondergoed.

BH maat opmeten

First things first, de cupmaten die je al kent (A, B, C of D etc.) zijn gebaseerd op omvangsmaten van je bovenwijdte (hierover straks meer). Dit is het volste gedeelte van jouw borsten. Het cijfertje achter de cupmaat, bijvoorbeeld C75, geeft aan dat de omvang van je onderwijdte (dus net onder je borst) 75 cm is. De omvang van je boven- en onderwijdte vormen dus samen jouw bh maat.

BH maat berekenen

Als je een superleuke beha hebt gespot op onze website, maar eigenlijk niet zeker weet welke maat je moet bestellen, helpen wij jou graag op weg. Het is namelijk vrij eenvoudig om zelf je buste op te meten. Als je deze tips volgt weet ik zeker dat de beha als gegoten zit:

Bh maat bepalen

Tips voordat je gaat meten:

  1. Zorg dat je enkel een bh aan hebt. Om zo correct mogelijk te meten, zorg je ervoor dat je geen blouse of t-shirt aan hebt.
  2. Pak een meetlint en ga voor de spiegel staan. Zo meet je nauwkeurig en zie je wat je doet.
  3. Probeer de meetlint goed recht te houden (horizontaal uiteraard). Als dit wat lastig voor je is, vraag dan iemands hulp om je omvang te meten.

Tips tijdens het meten:

  1. Wikkel de meetlint om jouw omvang van je onderwijdte (net onder de borst). Je meet het correct bij een uitademing.
  2. Meet vervolgens de bovenwijdte (het volste gedeelte van je borsten). Meet niet te strak en houdt de lint zowel voor als achter op dezelfde hoogte.
  3. Nu je de boven- en onderwijdte hebt gemeten, bekijk je in onderstaande tabel welke maat jij hebt:

Bh-maattabel onderwijdte

Als je de omvang (cm) van je onderwijdte hebt gemeten, kies dan de dichtstbijzijnde maat in het tabel hieronder. Zit je op 73 cm? Rond dan af naar boven 75 cm:

Bh-maattabel cup (bovenwijdte)

Voor het meten van je cupmaat meet je het volle gedeelte van je borst op. Kies de dichtstbijzijnde maat (cm) in het witte gedeelte van onderstaand tabel:

Voorbeeld: Als je onderwijdte bijvoorbeeld 80 is en je bovenwijdte 100, dan heb je cup D80.