Hoe strak hoort een sport bh te zitten?

Je zou zeggen dat bijna elke vrouw inmiddels wel weet dat je beter niet kunt sporten zonder sport bh. Toch zijn er nog steeds veel vrouwen die geen sport bh dragen tijdens het sporten, en nog veel meer vrouwen die geen goede sport bh dragen! Dat heeft bijna altijd te maken met het feit dat ze een verkeerde maat dragen of een sport bh kiezen die qua ondersteuning niet past bij de intensiteit van de sport die ze beoefenen. Als je nog nooit een sport bh hebt gedragen kan het ook best lastig zijn om te bepalen wat nou een goede ‘fit’ is. Wij leggen het je hier graag uit. 

Waarom is een goede sport bh eigenlijk zo belangrijk?

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken; een goede sport bh is belangrijk voor je borsten. Iedereen die er een paar heeft weet dat wanneer jij in beweging komt, je borsten dat ook doen. En hoe intensiever jij beweegt.. nou ja, je snapt het wel! Ga jij bijvoorbeeld een rondje joggen dan rennen je borsten met je mee. Die bewegen namelijk in de vorm van een acht en kunnen op die manier wel zo’n tien centimeter van hun plek bewegen, zonder de juiste sport bh. Niet alleen rent dat helemaal niet lekker met zulke stuiterende borsten, maar het kan jouw borsten ook nog eens beschadigen, of althans, je borstweefsel. En dat levert alleen maar dingen op waar jij niet op zit te wachten. Denk aan borsten die hun stevigheid verliezen of zelfs striae aan de bovenkant van je borsten. En sport je langere tijd zonder sport bh of zonder goed passende sport bh dan kan dit ook andere klachten opleveren zoals pijn in je schouders, nek of rug en hoofdpijn.

De juiste maat sport bh

Ok, een sport bh is dus essentieel. Maar daarbij is het net zo belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste maat draagt. Heb je geen idee wat jouw maat is dan is het zaak dat je dit opmeet met een meetlint en dan op basis van ons schema jouw maat erbij zoekt. Weet je wel wat jouw maat is? Dan is het vaak slim om voor je sport bh een cupmaat kleiner te kiezen zodat je zeker weet dat je sport bh goed aansluit. Als je weet welke maat je hebt is het ook belangrijk om te bedenken welke sport bh het beste bij jouw type borsten past. Heb jij bijvoorbeeld een flinke boezem? Dan kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld met voorgevormde cups in je sport bh of een sport bh met beugel. Heb je iets minder volle borsten dan kun je misschien wel zonder beugel toe, in een lekker stevige sport bh zonder beugel

Het juiste level van ondersteuning

Daarna is het belangrijk om de juiste sport bh bij de juiste sport te kiezen. Ben jij die yogi die alleen maar bezig is met zen worden door Yin Yoga, waarbij je bewegingen vloeiend en langzaam zijn? Dan kun je je vast voorstellen dat je geen high support sport bh nodig hebt, maar prima met een medium support sport bh of light support sport bh je yogamatje op kunt stappen. Maar ren jij je rot door de bossen of mag jij graag helemaal los gaan in de boksring? Dan krijgen je borsten het ook flink te verduren en is een high support sport bh onmisbaar. Bedenk dus eerst wat de impact van jouw sport op je borsten is, voor je op zoek gaat naar de perfecte sport bh.

Maar hoe hoort zo’n sport bh nou te zitten?

Wie nog nooit een sport bh aan heeft gehad kan best schrikken van hoe strak zo’n sport bh eigenlijk zit. Misschien heb je zelfs wel een beetje moeite om hem aan te krijgen. Geen paniek, een sport bh moet vrij nauw op de huid aansluiten en lekker strak zitten. Met de nadruk op lekker, want hij moet wel stevige ondersteuning bieden. Maar tegelijkertijd moet jij nog wel normaal kunnen ademen en alle vrijheid hebben om te bewegen. De beste manier om dat te testen is door even goed te bewegen. Gooi je armen eens de lucht in en beweeg ze alle kanten op, als een soort op hol geslagen windmolen. En buig ook je lichaam eens in alle mogelijke richtingen om te kijken hoe dat voelt. De stof van je sportbh moet nergens schuren, en uiteraard moeten je borsten goed op hun plek blijven zitten. Net als de sport bh zelf trouwens. Schuift de band over je borsten heen als jij je armen omhoog doet? Dan moet je een strakkere maat hebben of juist een grotere als het door een gebrek aan stof komt. Let er ook op dat je sport bh aan de achterkant goed zit. Dat betekent dat de band aan de achterkant mooi in het midden van je rug ligt, net onder de schouderbladen. Het achterpand moet niet omhoog getrokken worden. Dan heb je de schouderbandjes te strak afgesteld. Draag je een voorgevormde sport bh met cups dan is het belangrijk dat je borsten goed in de cups rusten en er niet uitpuilen of juiste veel ruimte over hebben. De ultieme test? Even goed op en neer springen uiteraard!

Niet te strak

Wat is te strak? Dat weet je eigenlijk pas als je het ervaart. Een sport bh moet lekker strak zitten om voldoende ondersteuning te geven. Maar zodra jij het gevoel hebt dat je sport bh schuurt, knelt of jou belemmert bij het ademen of bewegen kun je wel stellen dat hij te strak zit. Meestal moet je nog makkelijk een vinger onder je bh bandjes kunnen krijgen, aan de onderkant en bovenop je schouders. Onthoud wel dat je sport bh zich ook nog wel wat zal aanpassen aan jouw lichaamsvorm. Waar hij in het begin nog erg strak kan voelen, kan dit na een work out al veel beter voelen. 

Marchje
Marchje

Marchje werkt bij het team van Sportbh.nl Door haar eigen ervaringen bij het sporten weet ze dat het erg belangrijk is dat een sport-bh de juiste ondersteuning biedt en daarbij zelfvertrouwen geeft aan de vrouw bij het sporten. Haar betrokkenheid bij zowel het product als de klant maakt van Marchje niet alleen een waardevolle medewerker van Sportbh.nl, maar ook een goede adviseur voor klanten die om persoonlijk advies vragen voor de perfecte sportbeha voor hun eigen actieve leven. Marchje is goed op de hoogte van de trends, dat is belangrijk! Een sport-bh moet er natuurlijk naast het bieden van een goede ondersteuning ook zeker leuk uitzien! Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.