De verschillende sluitingen van een sportbh

Geen sportbh is gelijk. De een heeft brede schouderbanden, de ander beugels of voorgevormde cups. Ook qua sluitingen zijn er verschillen. We noemen ze hier. 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een sportbh is een must voor wie regelmatig sport en regelmatig zwaar werk doet. Het gaat hier echt niet om topsport of dagelijks heel hard trainen. Als je regelmatig een wandeling maakt, vaak op de fiets stapt, af en toe een workout doet; ook dan is een sport bh onmisbaar.

Datzelfde geldt voor wie zwaar werk doet. Als je de hele dag moet sjouwen en inpakken of als je als schoonmaker of schilder werkzaam bent, ook dan is je hele lijf in beweging en dus ook de borsten. Dan is een sportbh dragen heel belangrijk en, we zeggen het nog maar eens, eigenlijk onmisbaar!

Waarom een sportbh dragen?

Waarom? Omdat borsten, hoe groot of hoe klein ook, altijd met het lichaam meebewegen. Dat doet het borstweefsel in de vorm van een 8. Dat wil zeggen dat de borsten zowel op en neer als heen en weer bewegen. Je kunt je voorstellen dat het borstweefsel daar niet sterker van wordt, eerder slapper. Om dit te voorkomen, kies je voor het dragen van een sportbh die de borsten fixeert. De meeste sportbh’s reduceren het bouncen met wel meer dan 75 procent. Zo blijven ze stevig in vorm, bij iedere beweging. Bovendien doet het bewegen van de borsten dan geen pijn, wat nog wel eens gebeurt bij fanatiek sporten (denk aan hardlopen op een harde ondergrond of touwtje springen bij een workout).

Voor welke sportbh je ook maar kiest, zorg er altijd voor dat je de juiste maat draagt. Dat is zo belangrijk omdat de ademende stof dan goed rond de borsten zit. Een te grote bh doet niet wat het moet doen, namelijk de borsten goed op hun plaats houden. Een te kleine bh voelt niet fijn en dan puilt er huid of weefsel naast de bandjes en cups. Ook niet de bedoeling.

-voorsluiting

Een goed passende bh sluit ook goed. Dat kan op verschillende manieren. Sommige sportbh’s hebben een voorsluiting. Dat is handig. Je trekt de bh aan alsof je en rugzak omdoet en sluit de bh aan de voorzijde met bijvoorbeeld een rits, die tussen de cups zit.

-achtersluiting

De meeste bh’s hebben een achtersluiting met meerdere haakjes en in verschillende standen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Elomi Energise sportbh (voor grote maten). Begin altijd met de wijdste stand. Mocht deze bh met achtersluiting dan wat ruimer worden met de tijd, kun je de sluiting altijd wat strakker zetten en zit de bh weer als gegoten.

-Racerbacksluiting

Dan is er nog een zogenoemde racerbacksluiting. Zo’n sluiting, zoals van de Freya Epic Lime Twist geeft meer ondersteuning. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je geen afzakkende bandjes hebt en je kunt de bandjes goed wegstoppen onder een mouwloos (sport)shirt of topje. De bandjes komen dan immers samen in een kruisvorm en vallen exact onder de stof van het shirt.

Romy
Romy

Romy is een enthousiaste professional die met veel plezier haar werk verricht in de wereld van sportbh’s en sportkleding. Met haar kennis over Sportbh’s helpt Romy vrouwen bij het vinden van de perfecte sportbh zodat zij zich kunnen focussen op hun sportprestaties. De nieuwste trends in de sportwereld is iets wat Romy nauwlettend in de gaten houdt. In haar vrije tijd sport doet ze aan Crossfit en Fitness, waar haar passie voor sport ook vandaan komt. Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.