Zo motiveer jij jezelf om vaker te gaan sporten

Het is natuurlijk een bekend scenario: je hebt jezelf deze keer plechtig beloofd om vaker te gaan sporten, maar na een paar dagen vol goede bedoelingen hebt de motivatie langzaam maar zeker weg en beland je weer op de bank met een zak chips. Klinkt dit voorbeeld bekend? Geen paniek! Jezelf motiveren om vaker te bewegen is gelukkig iets wat je kunt ontwikkelen. Kan jij nog wel wat tips gebruiken om jezelf vaker naar de sportschool of tennisbaan te krijgen en het nog leuk te gaan vinden ook? Lees dan snel verder.

1. Stel een lijst op met realistische doelstellingen

Wanneer je geen doelen stelt is de kans groot dat je over een maand nog steeds in je joggingbroek en huissokken op de bank zit. Een van de beste stappen die je kunt nemen om jezelf te motiveren om te gaan sporten is namelijk het maken van een plan met doelen waar je je aan moet gaan houden. Deze doelen moeten meetbaar en realistisch zijn. In plaats van dus te zeggen “Ik wil wat kilo’s kwijt” kun je bijvoorbeeld zeggen “Ik wil twee keer per week hardlopen”. Door concrete doelen te stellen heb je iets om naartoe te werken en kun je jezelf belonen wanneer je ze ook daadwerkelijk bereikt!

2. Ga op zoek naar een activiteit die je leuk vindt

Veel mensen sporten niet graag omdat ze denken dat ze het nooit leuk gaan vinden. Sporten voelt echter absoluut niet als een verplichting wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Probeer verschillende sporten, maar ook diverse activiteiten uit totdat je echt iets vindt waar je blij van wordt. Dit kan dansen, fietsen, zwemmen of wandelen in de natuur in je geitenwollen sokken zijn, er is altijd wel een activiteit die bij jou past en die je motiveert om wat vaker te bewegen.

3. Afspraak is afspraak!

Net zoals je belangrijke afspraken in je agenda zet, moet je simpelweg ook gewoon tijd vrijmaken voor lichaamsbeweging. Schrijf de workouts die je wilt gaan doen dus op in je weekplanning en behandel ze als een verplichting waar je niet meer onderuit kunt komen. Door sporten als een prioriteit te gaan zien geef je jezelf geen ruimte meer om excuses te maken en motiveer je jezelf om consistent te blijven. En dat is natuurlijk wat je wilt.

4. Samen is leuker dan alleen

Vind jij sporten over het algemeen maar saai? Samen sporten kan in dat geval ontzettend motiverend zijn. Ga op zoek naar een vriend, familielid of collega die dezelfde sport beoefent en maak een aantal afspraken om samen te trainen. Op deze manier kun je elkaar aanmoedigen én samen plezier beleven aan het sporten.

5. Beloon jezelf wanneer iets lukt

Het is belangrijk om jezelf te belonen voor je inspanningen. Bedenk dus een aantal leuke kleine beloningen voor het behalen van je sportdoelen. Denk hierbij aan een ontspannend bad, een filmavondje of het aanschaffen van een nieuwe outfit. Door jezelf zo nu en dan te belonen creëer je positieve associaties met sporten en blijf je dus ook gemotiveerd om door te gaan.

6. Houd je vooruitgang bij

Hoe je weet dat je een beloning hebt verdiend? Dat kan alleen wanneer je je vooruitgang goed blijft bijhouden. Houd dus ook een dagboekje bij waarin je je workouts, prestaties en eventuele obstakels opschrijft. Op deze manier kun je zien hoever je bent gekomen en jezelf aanmoedigen om door te blijven gaan. Ook op de dagen wanneer je wat minder motivatie hebt.

7. Zorg voor de juiste uitrusting

Sporten is eigenlijk alleen maar mogelijk wanneer je de juiste kleding en schoenen hiervoor draagt. We kennen allemaal genoeg mensen die na 2 keer hardlopen al weer stoppen omdat ze verkeerde schoenen dragen en door de pijn die dit met zich mee brengt hun motivatie om te sporten snel verdwijnt. Een goede sportbh is voor vrouwen essentieel! Daarnaast kan een goede sporlegging ook bij dragen aan een vrij gevoel van bewegen.

Zorg er dus voor dat wanneer je wilt beginnen met sporten of vaker wilt gaan sporten, je altijd ook kijkt naar wat hier allemaal voor nodig is.

Redactie
Redactie

SportBH.nl brengt al het laatste nieuws over de beste SportBH's. Informatie over de nieuwste trends, maten en welke bh's het beste passen bij welke sport vind je in onze artikelen.