Wanneer heb je je eerste (sport)bh nodig?

Of je nou niet kunt wachten tot je ze hebt, of ze juist weer terug probeert te duwen naar waar ze vandaan kwamen; als je een meisje bent krijg je op een gegeven moment borsten. Dat kunnen kleine borsten zijn, grote of een middelmaatje. Maar dat je ze krijgt is een ding dat zeker is. De een krijgt ze vroeg, de ander krijgt ze later. Bij de een gaat het snel, bij de ander langzaam. Maar op welk moment wordt het nou tijd om een eerste (sport)bh aan te schaffen?

Lekker zelf weten

Het korte antwoord op die vraag is; dat iedereen dat lekker zelf moet weten. Het is jouw lichaam en jij voelt zelf het beste wat je nodig hebt. Het krijgen van borsten is niet om je voor te schamen, ook al kan het in het begin best even wennen zijn. En omdat jij nog nooit eerder borsten hebt gehad kan het wel handig zijn om te weten wanneer de meeste meisjes voor een eerste bh kiezen. 

Een oncomfortabel gevoel

Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Wanneer jij je zonder bh niet meer prettig voelt, bijvoorbeeld omdat je groeiende borsten gevoelig zijn tijdens het lopen of sporten, of omdat je ze door je shirt kunt zien, is dat een goed moment om een eerste (sport)bh uit te gaan kiezen. Wanneer je goed naar je lichaam luistert en doet wat voor jou goed voelt, kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Wanneer je een eerste bh koopt heeft dan ook niets te maken met hoe oud je bent, maar met de ontwikkeling van jouw lichaam. En die doet dat op zijn eigen tempo, en dat is altijd goed. 

Waar koop je een eerste (sport)bh?

Veel jonge meiden vinden het best spannend om een eerste bh te gaan kopen. Het is nieuw en voelt soms ook een beetje gênant en ongemakkelijk. Het is bij het kopen van een eerste bh handig als je daarbij geholpen kunt worden door iemand die daar echt verstand van heeft, zoals een goede verkoopster. Zij kan opmeten welke maat je nodig hebt en je vervolgens aanraden welke bh het beste bij je past. Voel je hier niet opgelaten over, deze verkoopsters zijn het wel gewend. Maar wanneer je dit toch niet zo ziet zitten kun je er ook voor kiezen om online een eerste bh te kopen. Daarbij is het wel belangrijk dat je dan goed opmeet welke maat je moet hebben. Het handigste is om daarbij hulp te vragen van iemand waar jij je bij op je gemak voelt en die al wat ervaring heeft met bh’s zoals je moeder, zus, tante of vriendin. Bestel dan eenvoudig online, en past het niet, dan stuur je hem gewoon weer terug.

Wat is een goede eerste (sport)bh?

Wat voor jou een goede eerste bh is, hangt natuurlijk helemaal af van de vorm, en grootte van je borsten. Wat voor de een goed past, is voor de ander misschien helemaal geen goede optie. Maar wanneer je borsten nog in de groei zijn en je toch al een bh nodig hebt is het in ieder geval te kiezen voor een comfortabele bh doe voldoende ondersteuning geeft. Met een (sport)bh zonder beugel of een bh met lichte ondersteuning zit je bij beginnende borsten vaak goed. 

Even wennen

Als je nooit eerder een bh of sport bh droeg kan het eerst best wel even wennen zijn. Het voelt dan toch wat minder vrij dan je gewend bent. Daarom is het extra belangrijk dat je kiest voor een bh waar jij je prettig in voelt en die comfortabel zit. Hou daarbij ook in de gaten dat borsten die zich nog ontwikkelen op een gegeven moment misschien weer iets anders nodig hebben.