Vergeet die vakantiekilo’s! 5 tips om te blijven sporten tijdens de vakantie

Voor velen staat de zomervakantie voor de deur. Tijd om te ontspannen, uit te slapen, leuke dingen te ondernemen, op reis te gaan en vooral even helemaal niks. Of nou ja, helemaal niks?
Tijdens de vakantie zijn we geneigd om onze zorgvuldig opgebouwde gezonde routine volledig de deur uit te doen. Het resultaat is vaak vakantiekilo’s en grote moeite om die routine weer terug te vinden. Wil jij het dit jaar anders doen? Check dan deze vijf tips om te blijven sporten tijdens de vakantieperiode.

Neem je sportkleding mee

Klinkt heel logisch, maar het is vrij makkelijk om te vergeten als je niet gewend bent om te blijven sporten tijdens de vakantie. Dus gooi je favoriete sportbh, je fijnste sportschoenen en je mooiste outfitjes in die reistas! Of misschien ga je wel met de auto op pad en heb je iets meer ruimte. Bijvoorbeeld voor je yogamatje. Hoe heerlijk om vanaf je vakantieadres midden in de natuur of aan het strand je matje uit te rollen voor een lekkere flow! 

Gebruik je eigen lichaam

Ga je niet met eigen vervoer en heb je maar beperkte bagageruimte? Dan is het goed om te weten dat je helemaal niet per se een gym nodig hebt om fit te blijven, ook al hang je normaal gesproken wel wekelijks in de apparaten.

Je kunt namelijk ook gewoon fit blijven door je eigen lichaamsgewicht als weerstand te gebruiken. Denk hierbij aan oefeningen als burpees, push-ups en pull-ups. Er is zelfs een naam voor deze manier van sporten: Calisthenics. En misschien is er zelfs op jouw vakantieadres wel een lekkere Calisthenics plek buiten waar je dit kunt doen. Zo niet? Dan kun je gewoon je eigen oefeningen bedenken of een mooi circuitje van internet halen. 

Zet je nieuwe omgeving in

Het leuke van op vakantie gaan, is dat je even in een totaal andere omgeving bent. Vooral wanneer je naar een ander land gaat is de natuur vaak anders, net als het klimaat. Dat maakt het misschien lastig om te sporten, maar je kunt het juist zien als een uitdaging en gebruik maken van je nieuwe omgeving. Zit je bijvoorbeeld in bergachtig gebied, dan is een wandeling of fietstocht door de bergen een geweldige work out. Of heb je een hotel aan zee, dan is een vroege ronde hardlopen op het strand heerlijk. Vergeet niet je hardloop sportbh aan te trekken!

Een goed begin

Hoe verleidelijk het ook is om je sportbh tijdelijk even in de kast te laten en helemaal niet te sporten. Het resultaat is dat je lichaamsconditie al snel achteruit zal gaan. Voor je uithoudingsvermogen geldt dat dit al binnen twee weken flink kan afnemen en ook je spierkracht wordt na drie of vier weken ook echt wel minder. En wat echt balen is, is dat je ook minstens zo lang moet werken om het weer een beetje op de rit te krijgen.
Maak dus van tevoren een plannetje en houd je daar aan. Een tip: begin de dag met een work out. Hoe moeilijk dat misschien ook is in het begin, want je wilt misschien gewoon lekker rustig wakker worden met een kopje koffie, en een uitgebreid ontbijt. Dat voelt misschien even goed en kun je natuurlijk ook gewoon doen, maar doe je dat de hele vakantie, dan merk je dat aan je energielevel. Begin je de dag met een workout, ook al is het een korte van een half uurtje. Dan is je energie al heel anders, en ben je ook sneller geneigd om gezonde keuzes te maken op culinair gebied. Dus ga hardlopen, wandelen, duik in het zwembad van je hotel of camping en begin de dag goed!

Niet te streng zijn en een beetje streng zijn

Tegelijkertijd is het belangrijk om niet al te streng voor jezelf te zijn, want hallo, het is wel vakantie. En bovendien, bedenk jij een superstreng sport regime voor jezelf, dan is de kans groot dat je al gauw de handdoek in de ring gooit. Het is ook helemaal niet verkeerd dat je lichaam iets meer rust krijgt en op die manier misschien van kleine blessures kan herstellen. Dus gooi vooral ook die super comfortabele sport bh in je tas om lekker in te chillen.

Wees wel een beetje streng als het om je voeding gaat. Tuurlijk, een barbecuetje hier en een ijsje daar moet kunnen. Maar hou het binnen de perken. Dan geniet je er ook extra van als je wel iets minder gezonds eet.

Myriam Schwarz
Myriam Schwarz

Myriam is een gepassioneerde yoga lerares en tekstschrijver. Nadat zij jaren in de Mode- en Textilwereld heeft gewerkt, en op reis is geweest heeft zij uiteindelijk haar basis in Nederland gevonden. Je ziet haar elke dag in een Yoga broek lopen en als zij niet achter de laptop zit, staat zij ergens op een yoga-mat les te geven of video’s op te nemen. Zij vindt het leuk om teksten over mode en interieur te schrijven en wordt enthousiast van uitgesproken en bonte sport outfits. Als zij niet op de yoga mat staat vindt je Myriam op haar motor of fiets. Zij is hard aan het trainen voor de komende 11-stedentocht in 2024 en hoopt met haar enthousiasme ook nog een paar collega’s van deze fanatieke fietstocht te kunnen overtuigen. 😊