Top tips voor de beginnende trailrunner

Trailrunners rennen overal behalve op de gebaande paden. Deze off-road hardlopers snellen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en dwars door natuurlijke hindernissen zoals heuvels, bergen, rotsen en beekjes. Een prachtige sport dus met fans wereldwijd. Naast dat het je conditie verbetert en je er fit van blijft, is het een mooie manier om je omgeving te verkennen en één te zijn met de natuur. Des te belangrijker om je onderweg geen zorgen te hoeven maken over je sport-BH.

Wil jij beginnen met het beoefenen van deze sport? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, maar deze tips gaat jouw trailrun-avontuur soepel van start!

Een goede sport-BH 

Tijdens het trailrunnen ervaart je lichaam veel beweging, vooral op oneffen terrein. Dit betekent dat je borsten ook veel beweging ondergaan: op en neer, zijwaarts en heen en weer. Zonder adequate ondersteuning kan dit leiden tot pijn, huidirritaties en zelfs weefselbeschadiging. Een goede sport-bh voorkomt deze problemen door de bewegingen van je borsten te minimaliseren en te zorgen voor comfort tijdens je run. 

Geschikt schoeisel 

Een van de belangrijkste onderdelen van jouw trailrun-uitrusting, zijn je schoenen. Goede schoenen zorgen voor comfort tijdens de run, ze ondersteunen je enkels en voorkomen onnodige blessures. Trailrun-schoenen verschillen van normale hardloopschoenen omdat ze vaak diepere groeven in de zool hebben voor meer grip. Daarnaast is het bovenwerk van deze schoenen van een sterk materiaal dat goed tegen viezigheid en steenslag kan. Ook zijn de schoenen vaak wat stugger en hebben ze minder demping, omdat dit voor meer ondersteuning zorgt. 

Met de juiste schoen zijn je voeten goed beschermd en heb je extra grip op ongelijk terrein. Zorg dat je naast goede schoenen, ook de juiste kleding bij je hebt zodat je voorbereid bent op verschillende weerstypen. 

Voeding 

Trailrunning is een intensieve sport die veel meer vraagt van je lichaam dan gewoon hardlopen. Belangrijk is dan ook dat  je je eiwitten aanvult na deze lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld door het drinken van een eiwitshake. Dat is een goede manier om je spieren te helpen herstellen. Verder moet je tijdens je trailrun natuurlijk ook voldoende voeding en drinken bij je hebben: je bent soms lang onderweg en je levert een zware fysieke inspanning. Er bestaan verschillende soorten gels en repen die geschikt zijn voor onderweg. 

Voorbereiding

Naast de juiste voeding voor onderweg, is het belangrijk dat je in de week voorafgaand aan je run al begint met het voorbereiden van je lichaam, denk aan het nemen van bepaalde voedingsstoffen. Ook zou je, om zo fit mogelijk aan je trailrunavontuur te beginnen, van tevoren al kunnen beginnen met krachttrainingen. Trailrunning vraagt immers meer van je spieren dan hardlopen op vlak terrein. Hierbij kunnen supplementen zoals pre-workout helpen om het optimale uit je trainingen te halen.

Myriam Schwarz
Myriam Schwarz

Myriam is een gepassioneerde yoga lerares en tekstschrijver. Nadat zij jaren in de Mode- en Textilwereld heeft gewerkt, en op reis is geweest heeft zij uiteindelijk haar basis in Nederland gevonden. Je ziet haar elke dag in een Yoga broek lopen en als zij niet achter de laptop zit, staat zij ergens op een yoga-mat les te geven of video’s op te nemen. Zij vindt het leuk om teksten over mode en interieur te schrijven en wordt enthousiast van uitgesproken en bonte sport outfits. Als zij niet op de yoga mat staat vindt je Myriam op haar motor of fiets. Zij is hard aan het trainen voor de komende 11-stedentocht in 2024 en hoopt met haar enthousiasme ook nog een paar collega’s van deze fanatieke fietstocht te kunnen overtuigen. 😊