Of je er nou dagelijks of slechts sporadisch te vinden bent, de sportschool is een plek waar bepaalde (geschreven en ongeschreven) regels bestaan waar je je aan dient te houden. Vooral wat die ongeschreven regels betreft kan dit best even wennen zijn als je net in een sportschool begint. Om ervoor te zorgen dat de sportschool voor iedereen een fijne plek is om actief te zijn, en dat jij niet die vervelende sportschoolbezoeker wordt hou je je in ieder geval aan de volgende regels.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Iedereen kent ze wel. Van strak afgetrainde lijven (man of vrouw) die meer bezig zijn met hun eigen spiegelbeeld dan met sporten. En dan hebben we het niet over mensen die in de spiegel checken of hun houding wel ergonomisch is tijdens een bepaald oefening, maar de dames die hun lippenstift bijwerken, of hun haar doen of de spierbundels die met aangespannen biceps een foto maken van hun spiegelbeeld voor op de socials. Niet alleen is die ijdelheid heel irritant, maar deze mensen lopen vaak ook anderen in de weg die wel graag willen kijken of ze hun oefening goed uitvoeren. Thuis kun je jezelf weer uitgebreid bewonderen. Maar laat dit in de sportschool maar achterwege.

Handdoekje leggen

Of je nou amper een druppeltje vocht kwijtraakt, of juist helemaal doorweekt bent van het zweet; als je in de sportschool aan de slag gaat neem je een schone, frisse handdoek mee. Die handdoek is bedoeld om je voorhoofd mee te deppen, maar vooral ook om bovenop te gaan zitten als je een apparaat gebruikt. Iedereen weet wel hoe naar het is als je in andermans zweet moet zitten. Hygiëne is in de sportschool heel belangrijk. Zodra je klaar bent met je workout zorg je er dan ook voor dat je het gebruikte apparaat goed schoonmaakt. Hiervoor staan papieren doekjes klaar met een handige spray. Gebruik je handdoek bovendien niet om een apparaat vast te claimen, alsof je een Nederlander bent die een zwembadstoel probeert te veroveren. Don’t be that person.

Dresscode

In de sportschool gaan mensen vaak schaarser gekleed dan daarbuiten. Zolang je dit op een nette manier doet, bijvoorbeeld met een tanktop of een goede sportbh die als top kan dienen is daar niets mis mee. Maar hou het wel beschaafd. Het is een sportschool, geen stripclub. Zorg er verder voor dat je sportkleding fris gewassen is. Dat er een zweetluchtje kan hangen in de sportschool is logisch, maar niets is erger dan oud zweet. Kom daarom fris en fruitig en ga ook op die manier weer naar huis. 

Oerkreten

Als een oefening zo zwaar is dat je ervan gaat klinken alsof je Maria Sharapova bent, moet je misschien accepteren dat je daar nog niet aan toe bent. Luid gekreun en het uitstoten van allerlei oerkreten wordt niet gewaardeerd in de sportschool. Dat is namelijk heel irritant wanneer je zelf ook de focus wilt houden op wat je aan het doen bent. 

Je bent niet in de kroeg

Hoe groot de verleiding ook mag zijn. Versieren van andere sportschoolleden is in de meeste sportscholen not done. Maar liefde laat zich natuurlijk niet beteugelen. Er is niks mis met oogcontact of een vriendelijke glimlach, maar ga anderen niet lastig vallen met jouw versierpraatjes. Vooral niet tijdens het sporten. Zit je na afloop samen aan een eiwitshake in de bar van de sportschool dan is het uiteraard een ander verhaal.  

Phone home

Tegenwoordig zitten we allemaal massaal aan de schermen van onze mobiele telefoons vastgeplakt. De sportschool is het ideale moment om je daar even van los te weken. Prima om je smartphone te gebruiken om muziek mee te luisteren in je oortjes, maar laat dan ding verder lekker met rust. Ga je uitgebreid staan bellen, appen of foto’s maken dan loop je kans dat je een reprimande krijgt, en heel veel scheve blikken. Als het even kan, laat je mobiel dan lekker thuis, of op zijn minst in je kluisje. Je zult zien dat je ook nog eens optimaler gebruik maakt van je tijd in de sportschool.