Iedereen heeft zich vast wel eens afgevraagd wat de ontwerper van de bh moet hebben bezield om de sluiting tussen de schouderbladen op de rug te plaatsen. Want het is soms een heel geklooi om die dingen aan te krijgen (of uit, als je het sommige mannen vraagt) vooral wanneer je niet zo heel lenig bent of een blessure hebt. Daarom zeggen wij, maak het jezelf toch vooral gemakkelijk, met een (sport)bh met een handige voorsluiting.

Wat is een bh met voorsluiting?

Zoals de naam al aangeeft is een bh met voorsluiting een bh die je aan de voorkant kunt sluiten en openen, in tegenstelling tot de bh met sluiting aan de achterkant, die je het meeste tegenkomt. Je sluit de bh met voorsluiting vaak door de cups aan elkaar te bevestigen met haakjes, maar je hebt ook (sport) bh’s die een ritssluiting aan de voorkant hebben. Nog makkelijker!

De voordelen van een bh met voorsluiting

Het allergrootste voordeel van een bh met voorsluiting is natuurlijk dat het een stuk makkelijker is om hem aan en uit te trekken. Je hoeft je armen niet helemaal achter je rug te draaien in een vreemde hoek, maar kunt er makkelijk bij en goed zien wat je doet. Vooral bij een sport bh of een bh van een stuggere stof is dit een voordeel omdat je daarbij soms ook nog wat kracht moet zetten om de bh te sluiten. Daarnaast is een sport bh met voorsluiting heel comfortabel tijdens het sporten. Niet alleen omdat hij lekker zit, maar ook omdat je, wanneer je op je rug op je yogamatje ligt of met je rug tegen een fitnessapparaat zit, helemaal geen last hebt van een vervelende sluiting die in je rug prikt.
Wanneer de sluiting van de bh aan de achterkant zit heb je bovendien aan de achterzijde meer ruimte om eens goed uit te pakken met een mooi ontworpen achterkant. Omdat de bh met voorsluiting ook minder vaak voorkomt draag je bovendien iets wat een stuk origineler is.

Nadelen van een bh met voorsluiting

Ieder voordeel heb…ja precies. Hoe handig de bh met voorsluiting ook is, die ontwerper van de bh met achtersluiting was zo gek nog niet. Door de bh of sport bh aan de voorzijde te sluiten lever je wel wat in aan ondersteuning. Nou is dat helemaal geen probleem wanneer je een bescheiden cupmaat hebt, maar als je een grote maat bh draagt dan kan een bh met voorsluiting in een grote maat toch te weinig ondersteuning geven. Met name wanneer je een sport beoefent waarbij de impact op je borsten significant is, zoals bij hardlopen. Ook worden de borsten met een voorsluiting vaak wat meer tegen elkaar aan gedrukt. Dat geeft aan de ene kant natuurlijk een mooi liftend effect met wat decolleté, maar het kan er ook voor zorgen dat de huid gaat irriteren wanneer je veel zweet. 

BH met voorsluiting voor ouderen

Niet iedereen is nog zo lenig als de Duitse Johanna Quaas (nu 96) die in het Guinness book of records vermeld staat als de oudste nog actieve turnster ter wereld. Als je op leeftijd bent en alle spieren en gewrichten wat strammer worden kan het vast- en losmaken van een (sport) bh nog een hele uitdaging zijn. In dat geval is een mooie bh met voorsluiting een uitkomst.