Tights, broekjes, shirtjes, hemdjes. Sportoutfits zijn er te kust en te keur. Aan de basis van zo’n outfit ligt een goed passende sportbh en een broekje. Zelfs alleen daarin zou je al goed voor de dag kunnen komen. Florence Griffith-Joyner wist er wel raad mee. Vrouwelijker dan hoe zij de atletiekbaan betrad, hebben we het nog niet weer gezien.  De Amerikaans hardloop-atlete Florence Griffith-Joyner was gespecialiseerd in de sprint en won in 1988 vier Olympische medailles en liep wereldrecords. Florence Griffith-Joyner was en is de snelste vrouw uit de geschiedenis. Vandaar haar bijnaam Flo-Jo. Maar dat is niet het enige. Flo-Jo stal niet alleen de show met haar prestaties, maar ook met haar sprintpakjes en haar lange nagels. Ze droeg de meest bijzondere sport-outfits. Strak, aerodynamisch en vrouwelijk. Haar look was bijzonder en opvallend.  Een oogverblindende verschijning werd ze genoemd. Florence Griffith-Joyner was niet alleen de snelste, maar vooral ook de meest vrouwelijke atlete. Atleten Daphne Schippers en Femke Bol rennen ook hard in een broekje en een sportbh-like hemdje, maar Flo-Jo, die was toch van een andere orde. 

Hoog opgesneden broeken en pakjes

Mensen die haar ooit ontmoet hebben, menen dat zij een vrouw was waar je naar omkeek. Als zij de baan betrad waren alle ogen op haar gericht. Datzelfde gebeurde ook op straat. De Amerikaanse trials, vlak voor de Olympische Spelen in 1988, rende ze in verschillende outfits. Vooral die met een lange pijp en de ander hoog opgesneden, spraken tot de verbeelding. Steeds in andere kleuren. Ze experimenteerde zelfs met een soort schaatspak aan. Ze verraste altijd.  Of het bijdroeg aan haar prestaties? Nederlands sprintkampioen Nelli Cooman, in Nederland vooral bekend in de jaren tachtig, nam de proef op de som en nam haar outfit over. Ze lakte ook haar nagels, deed oranje oorbellen in, liep in een strak pak en had zelfs oranje wimpers. Maar toch kon ze niet aan Flo-Jo tippen. “Jo rende niet, ze vloog,” zei ze in een documentaire over Flo-Jo van Andere Tijden Sport.   Kijken we tegenwoordig naar een atlete als de 22-jarige Femke Bol, de afgelopen jaren zeer succesvol op de 400 meter en de 400 meter horde en waar we nog veel van gaan horen, dan zien we eveneens aerodynamische outfits. Zichtbaar gesponsord door New Balance is de jonge Femke bol een jonge en frisse verschijning op de atletiekbanen. Kleding mag natuurlijk niet afremmen, dus wordt er hardgelopen in een strak zittend broekje en een topje dat gedragen wordt als een sportbh. Zo wordt het uiterste eruit gehaald in een zo snel mogelijk tempo. 

Te lange of te korte sportbroekjes

Outfits van atleten zijn regelmatig voer voor de media en de officials. Zo zou een broekje weer te kort zijn, dan weer te lang. In 2021 kregen Noorse beachhandbalsters net voor de Olympische Spelen een boete. Hun sportbroekjes waren te lang. Even daarvoor kreeg een Britse atlete juist te horen dat haar broekje te kort was. Op de Spelen waren er voor het eerst turnsters te zien in een pak met lange pijpen, omdat ze zich oncomfortabel voelen in de korte versie.  De NOS deed in dat jaar een klein testje, naar aanleiding van de zomerspelen in Tokio (ze keken naar 43 van de 46 sporten) en concludeerde dat vrouwen vaker bloter sporten dan mannen. ‘Bij 18 van de 43 sporten die we bekeken, kun je bij vrouwen meer van het lichaam zien dan bij mannen in dezelfde sport’, schrijft de omroep in een artikel. ‘Bijvoorbeeld bij tennis. Bij die sport heeft een man de helft meer kleding aan dan een vrouw. Ook bij turnen is er een groot verschil. Bijna alle vrouwen dragen daar een hoog uitgesneden turnpakje en mannen een stuk meer kleding’. Een en ander wordt onderbouwd met graphics en tekeningen.   De NOS haalde er zelfs een deskundige bij. Inge Claringbould, hoofddocent aan de universiteit van Utrecht, heeft een verklaring voor het verschil in hoe bloot mannen en vrouwen sporten. Ze legt in het artikel uit dat degenen die de kledingvoorschriften bepalen vooral mannen zijn, omdat daar het bestuur vooral uit samengesteld is. Haar commentaar: “En dat zij bepalen wat de kledingnorm is en vrouwen zo geen zeggenschap hebben over hun lichaam, is seksisme. Het gaat niet zomaar over kleding, maar over het bloter maken van kleding en dus het erotiseren van het vrouwelijke lichaam.”

Make-up, sieraden en extreem lang gelakte nagels

In de tijd dat Flo-Jo doorpakte als het om vrouwelijke sportpakjes ging, leek alles te kunnen. In het tv-programma Andere Tijden Sport wordt ze dan ook razendsnel, eigenzinnig, én excentriek genoemd. Ze nam bijna twintig verschillende outfits mee naar de trials, droeg make-up en sieraden, en had extreem lange nagels opgesierd met veelkleurige nagellak. In 1998 overleed ze, in de bloei van haar leven. Volgens de media bezweek ze aan een ‘epileptische hartaanval’. Haar man Joyner liet een wens van Florence in vervulling gaan: een eigen kledinglijn.