Wanneer je op zoek gaat naar een hardloop bh kom je er al gauw achter dat de keuze enorm is. Niet alleen moet je kijken naar een sport bh die jou het beste past, qua cupmaat, maar het is ook heel belangrijk dat je een sport bh uitkiest die past bij de sport die jij beoefent. De impact van de bewegingen die je maakt tijdens het sporten op je borsten kan namelijk nogal verschillen. Je kunt je vast voorstellen dat je voor yoga een andere soort sport bh nodig hebt dan voor hardlopen. Maar waar moet je nou precies op letten om de beste sport bh voor hardloopsters te kiezen?

Waarom heb je tijdens het hardlopen een sport bh nodig?

Allereerst is het goed om te weten waarom je nou eigenlijk een speciale hardloop bh nodig hebt. Tijdens het hardlopen beweegt je hele lichaam op en neer. Als je borsten niet voldoende steun bouncen ze tijdens het hardlopen mee in een achtvormige beweging. Niet alleen is dat heel oncomfortabel en ziet het er ongemakkelijk uit, waardoor je je onzeker kunt gaan voelen. Het is ook nog eens schadelijk voor je borstweefsel. In je borsten zitten namelijk geen spieren die deze impact kunnen opvangen, waardoor er scheurtjes in het weefsel kunnen ontstaan die zich niet meer kunnen herstellen. Met als gevolg dat je borsten hun stevigheid kunnen verliezen. Hardlopen zonder goede sport bh kan bovendien ook nog eens voor pijn of blessures zorgen. Een goede sport bh kan het meebewegen van de borsten grotendeels tegengaan. Dat is goed voor je borsten en zorgt ervoor dat jij ontspannen en met een vrij gevoel kunt hardlopen.

High support hardloop bh

Hardlopen is een intensieve sport waarbij de impact van de beweging op je borsten groot is. Om je borsten optimaal te ondersteunen tijdens het hardlopen heb je daarom een high support sport bh nodig. Met zo’n level 3 sport bh worden je borsten zo dicht mogelijk tegen je lichaam aangedrukt, uiteraard zonder dat dit oncomfortabel voelt of je borsten afgekneld worden. Ook in een high support sport bh moet je je vrij kunnen bewegen en makkelijk kunnen ademen. Deze sport bh’s houden je borsten goed op hun plek en voorkomen niet alleen dat ze op en neer bewegen, maar zorgen er ook voor dat ze niet naar de zijkant kunnen bewegen. Zoek je een sport bh voor het hardlopen kies dan altijd voor een sport bh met high support. Hou er rekening mee dat een sport bh net als een hele strakke spijkerbroek een beetje moet vormen naar je lichaam. In het begin kan het wellicht wat strak aanvoelen, maar na een aantal rondjes wordt dit al snel beter.

Een comfortabele hardloop bh

Hoewel ondersteuning natuurlijk heel belangrijk is, mag dit geen invloed hebben op het draagcomfort van een sport bh. Comfort is wel heel persoonlijk en wat de een fijn vindt zitten vindt de ander misschien niks. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een sport bh voor het hardlopen. Zo vinden veel mensen het prettig als de schouderbandjes gewatteerd zijn zodat de druk op de huid minimaal is. De schouderbandjes zijn bij een sport bh voor het hardlopen bij voorkeur breder, zodat de druk ook beter verdeeld wordt. Het materiaal waar een sport bh van gemaakt wordt is ook erg belangrijk. Wanneer je gaat hardlopen word je al snel warm en ga je zweten. Daarom wil je een sport bh die gemaakt is van een stof die goed ademt en die vocht goed kan afvoeren zoals de Shock Absorber Ultimate Run, zodat je niet in natte kleren rondrent. Want dat is niet alleen heel oncomfortabel, het kan ook zorgen voor huidirritatie. 

Een hardloop bh met een goede pasvorm

Uiteraard is de pasvorm van een goede hardloop bh ook heel belangrijk. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met je eigen voorkeuren en je cupmaat. Als je een kleine cupmaat hebt kan het zijn dat de cups niet helemaal gevuld zijn, wat de ondersteuning niet ten goede komt. In dat geval kan het slim zijn om te kiezen voor een padded hardloop bh, zoals de Shock Absorber Ultimate Run Padded. Kijk ook goed naar de achterkant van de sport bh, vind je een haaksluiting prettig of kies je voor een voorsluiting en/of een racerback? Zorg er altijd voor dat je borsten volledig omsloten worden om die achtvormige beweging tijdens het hardlopen te voorkomen. Spring eens op en neer en zwaai je armen omhoog om te kijken of de sport bh goed blijft zitten als een check. 

Extra’s, details of bijzonderheden

We noemden net al even de voorsluiting, maar er zijn ook andere redenen waarom je de voorkeur kunt geven aan een bepaalde sport bh. Zo zijn er sport bh’s die verstelbaar zijn. Dat is vooral handig wanneer je qua gewicht soms schommelt of zwanger bent. Ook kun je qua design en kleuren uit allerlei verschillende sport bh’s voor hardlopen kiezen, van sportief grijs, zwart of wit of zelfs huidskleur tot hippe neon kleurige details of lekker spetterend multicolour.