Een fraaie legging, stevige sportschoenen en een sportbh onder een strak shirt. Zo’n sportieve outfit is veelzijdiger dan je denkt. Je draagt het niet alleen in de sportschool of op het sportveld, maar net zo makkelijk naar het werk.  Sportkleding werd vroeger gedragen om in te sporten. Dat we dat hier vermelden is niet voor niets, want sportkleding wordt tegenwoordig níet alleen maar gedragen om in te sporten. We dragen sportkleding de hele week door, ook buiten de sportzaal of sportveld. Om dit duidelijk te maken, duiken we in de geschiedenis van sportkleding. 

Oude Grieken sportten in hun blootje

Sportkleding, wat is dat eigenlijk? Daarvoor moeten we ver terug in de tijd. Toen het nog ongebruikelijk was om een truitje strak om het lijf te dragen. Het bestond ook helemaal niet. De oude Grieken (alleen mannen) sportten in hun blootje, maar dat raakte snel uit de gratie. Pas in de negentiende eeuw werd aparte sportkleding geïntroduceerd. Eerst waren het de Duitse turners die startten met het dragen van een soort blouses. Maar aan het einde van de negentiende eeuw werd overgestapt op katoenen hemden. Dat kon ook omdat de kledingindustrie allerlei nieuwe stoffen op de markt bracht. Die zaten veel beter om het lijf.  De Olympische Spelen leenden zich uitstekend voor het creëren en experimenteren met sportkleding. Iedere sporter deed dat voor zich. Van uniformiteit was geen sprake en al helemaal niet van kledingvoorschriften. Tijdens de Spelen van 1908 kwamen die er wel. De marathonlopers moesten een truitje met mouwen, een broek tot de knie en een wedstrijdnummer op de rug dragen. Over materiaal werd niet gerept. Of die truitjes lekker zaten, is dan ook niet te zeggen. Het vermoeden is dat het nogal wat te wensen overliet. Er was immers nog geen sprake van ademend en rekbaar materiaal. De kleding was vooral van wol gemaakt, pas later werd daar rekbare jersey aan toegevoegd. Fraai detail; modekoningin Coco Chanel gebruikte dit materiaal vanaf 1916 ook in haar mode. Mevrouw Chanel had toen al in de gaten dat sportkleding zich uitstekend leende om de voordelen ervan te integreren in dagelijkse kleding. 

Nylon, lycra en polyester zorgden voor een revolutie

Vooral vanaf de jaren zestig werden er materialen als nylon, lycra en polyester ingezet in de kledingindustrie. Dat zorgde voor grote veranderingen in de wereld van de sportkleding. Je zou het best een revolutie kunnen noemen. Vanaf dan dragen sporters nauwsluitende elastische kleding en ontwikkelt de sportkleding zich verder. Ook de sportbh doet zijn intrede, gemaakt van rekbare en sterke stoffen. Het bleef echter niet tot de sporters beperkt. Ook daarbuiten werden synthetische, elastische stoffen ingezet voor het maken van trendy mode-items.  Het heeft geleid tot een scala aan sportkleding, waar de bh en legging deel van uitmaken. Vandaag de dag treffen we bijvoorbeeld de Freya Dynamic sportbh. Gemaakt van sterk elastisch materiaal. Dit is een fantastische bh zonder beugels die de borsten ondersteunt en vasthoudt door middel van inkapseling in plaats van de traditionele compressiemethoden. Dat draagt zo comfortabel dat je deze bh ook wel onder een fraai strak t-shirt kunt dragen. De stof is sterk en ademend en voert vocht af. Draag je daarbij de Power Sculpt denim legging dan heb je een fraaie set te pakken die multi-inzetbaar is. De legging heeft een hoge tailleband en is eveneens optimaal ademend.  Een ander voorbeeld is een setje van Panache. Panache biedt sportbh’s met bijpassende broekjes die heerlijk dragen. De voorgevormde, naadloze binnencups van deze Panache sportbh zorgen voor een perfecte pasvorm. Deze sportbeha heeft brede, gewatteerde schouderbanden en kent ook een racerback-sluiting. Wat dat doet? Deze racerback zorgt ervoor dat de druk tijdens het sporten wordt verspreid en het biedt extra stabiliteit en ondersteuning. De bh is gemaakt van een zeer goed ademende stof en is verkrijgbaar in cup B tot en met G. De Panache sportslips of shorts zijn ontworpen om je koel en comfortabel te houden tijdens je training of wanneer je het setje ook maar dragen wilt.  

Sportieve kleding dragen we dagelijks

Tot op de dag van vandaag dragen mensen graag sportieve kleding gemaakt van die eerdergenoemde ademende en sterke materialen. Dit jaar zijn de jaren tachtig neonkleuren de trend. Check de Anita Momenten sportbh of de Anita Active sportbh, beide van sportbh.nl, maar er is meer. Eigenlijk kan alles als jij je er maar comfortabel in voelt. Dus ook pastelkleurige sportbh’s of sportbh’s in zwart of huidkleur. Functioneel, maar vooral sportief en stijlvol.