Ma-vrij: voor 17:00 uur besteld = morgen geleverd

| Gratis verzending vanaf 75,-

Menu

(Sport)bh voor oudere dames

december 25, 2022 | Inspiratie

De meeste vrouwen kunnen zich nog wel herinneren dat ze voor het eerst een beha gingen kopen. Misschien ging dat gepaard met enige gêne, misschien was het een lang gekoesterde wens, of misschien ging het wel schoorvoetend. In de loop der jaren heb je verschillende beha’s versleten, miskopen gedaan en bh’s weg moeten doen die je nog veel langer had willen houden. Naarmate je leven vordert en je lichaam verandert, heb je ook andere bh’s nodig.

Geen borst is en blijft hetzelfde

Borsten zijn er in allerlei soorten, vormen en maten.  Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze er eerst nog niet zijn, en dan heel langzaam groeien tot ze er wel zijn. De een heeft grote, de andere kleine, ronde, peervormig, hangende, puntige. Er is van alles en nog wat mogelijk. Maar hoe je borst er ook uit ziet, gaandeweg je leven kan dat uiterlijk weer veranderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je gewicht verandert, zowel wanneer je afvalt als wanneer je aankomt. Maar ook zwangerschap en het geven van borstvoeding kan je borsten veranderen. En wanneer je in de menopauze komt heeft dit ook weer invloed op je borsten. Daarnaast kunnen ziektes zoals borstkanker natuurlijk ook impact hebben op het uiterlijk van je borsten. Gedurende je hele leven groeit een bh dan ook met je mee. 

Andere behoeftes en een andere smaak

Niet alleen zou die allereerste bh die je ooit droeg nu niet meer passen qua pasvorm, ook qua uiterlijk is het vast niet helemaal meer wat je nu zou willen dragen. Naarmate we ouder worden verandert niet alleen de vorm en grootte van de borsten, maar ook onze smaak. Daarnaast is er ook nog de maatschappelijke invloed die ‘dicteert’ wat op welke leeftijd nog wel en wat niet geschikt is. Dit alles zorgt ervoor dat je als rijpere vrouw andere behoeftes krijgt als het gaat om bh’s.

Wat gebeurt er met de borsten als je ouder wordt

Als je ouder wordt gaat je lichaam steeds minder oestrogeen en progesteron aanmaken. Hierdoor kom je in de overgang. Deze fase kan wel meer dan tien jaar duren en gaat voor sommige vrouwen gepaard met verschillende overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename en slecht slapen. De veranderende hormoonhuishouding heeft ook invloed op je borsten. Deze worden slapper doordat er vet in de plaats komt van borstweefsel en de huid slapper wordt doordat de collageenproductie verminderd. Je kunt je voorstellen dat dit impact heeft op de vorm van je borsten, maar het kan er ook voor zorgen dat borsten gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. 

Tijd voor een nieuwe (sport)bh

Het is sowieso aan te raden om gedurende het bh-dragende leven met regelmaat te controleren of alles nog goed zit, en of je niet een andere maat moet dragen. Maar met name tijdens en na de overgang kan de cup maat veranderen. Dat is niet altijd iets wat je zelf direct in de gaten hebt, want zoiets gaat natuurlijk geleidelijk. Probeer bij het dragen van bh’s bewust te voelen of het nergens knelt, schuurt of ongemakkelijk zit. Ook door gewichtstoename kan een bh niet meer goed passen. Bij twijfel kun je altijd naar een goede lingeriezaak gaan om de medewerkster eens mee te laten kijken. 

De juiste ondersteuning

Wanneer de borsten veranderen, kan het nodig zijn om voor meer ondersteuning te kiezen. Een bh of sportbh met beugel is een goede keuze wanneer optimale ondersteuning gewenst is. Liever geen beugel? Dan kun je nog kiezen voor een sport bh met racerback, of een voorgevormde cup. Ook zijn er sport bh’s die door het ontwerp uitstekende ondersteuning bieden, zonder beugel. 

Fris en fruitig blijven

Onder invloed van veranderende hormonen kan je lijf behoorlijk gaan zweten, ook als je niet aan het sporten bent. Een fijne (sport)bh gemaakt van comfortabele en ademende materialen is dan onmisbaar om het overtollige vocht snel weer kwijt te raken. Het is immers geen pretje om met een vochtige of zelfs natte top rond te lopen. Dit fijne, ademende materiaal zorgt er ook voor dat warmte makkelijker weg kan. Dat scheelt toch weer een beetje tijdens een opvlieger. 

Voor de gevoelige borsten

Als je jong bent en je borsten zijn nog in ontwikkeling kan dit pijnlijk zijn, maar datzelfde geldt ook voor borsten van oudere dames die veranderen. Je wilt dan wel goede ondersteuning, maar ook het ultieme comfort zodat je geen last hebt van een pijnlijke huid of borst. Kies dan voor een mooie t-shirt bh met een zachte vulling zonder naden. Daarmee heb je het minste kans op schuren langs de huid. 

(sport)bh met voorsluiting om het makkelijk te maken

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Soms kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn om die best ingewikkelde beweging te maken om je bh vast te doen. Gewoon niet aan beginnen, zouden wij zeggen. Want je kunt ook kiezen voor een (sport)bh met voorsluiting. Geen geklooi meer met je armen op je rug gedraaid, maar lekker eenvoudig je bh aan de voorkant dicht maken.