Populaire hardlooproutes in Noorwegen

Ben jij een echte natuurliefhebber en mag je daarnaast ook graag hardlopen in de bossen? Dan is een bezoekje aan Noorwegen absoluut de moeite waard. Wist je namelijk dat je hier niet alleen kunt genieten van de prachtige natuur, maar er ook allerlei uitdagende routes hebt om zowel te kunnen fietsen, als te hardlopen? Zo bepaal je helemaal zelf of je kiest voor een vrij vlakke route of dat je wel houdt van een wat meer heuvelachtige tocht. Omdat er zo ontzettend veel mooie routes zijn, hebben wij een aantal voor je uitgezocht, die zeker de moeite waard zijn om eens over na te denken. Via de verschillende apps zoals Google Maps en ook Strava kun je bijvoorbeeld goed zien hoe anderen deze route hebben ervaren.


Trolltunga Trail


Is een halve marathon geen enkel probleem voor je? Dan is de Trolltunga Trail een absolute aanrader. Deze iconische, maar wel uitdagende hardlooproute neemt je zo’n 22 kilometer mee door de bergen, bossen en ook beekjes. Het einde van deze route is logischerwijs op de beroemde gelijknamige kilf. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je goed voorbereid bent. Dit is namelijk geen route die je zonder enige vorm van training moet gaan lopen. Daarbij is het ook niet vanzelfsprekend dat het je lukt ondanks dat je regelmatig een halve marathon succesvol hebt weten uit te lopen.


Preikestolen Trail

Een andere niet te missen hardlooproute in Noorwegen is de Preikestolen Trail. Deze route van ongeveer 8 kilometer brengt je naar de rand van de wereldberoemde Preikestolen klif. De trail biedt een mix van heuvels, rotsachtige paden en prachtige vergezichten over de fjorden. Het is een onvergetelijke ervaring en zorgt voor prachtige foto’s onderweg. Ons advies is dan wel om in een nabijgelegen stad te overnachten, zoals Kristiansand, wat op iets minder dan 30 minuten rijden is van deze route. Ook hier geldt dat het misschien ‘maar’ 8 kilometer lijkt, maar door de mix van heuvels en ook rotsachtige paden, wordt er het nodige van je lichaam gevraagd tijdens deze tocht.


Lofoten Islands

Ben je op zoek naar juist een wat meer avontuurlijke route, dan is een tocht langs de lofoten een absolute aanrader. Deze route is een stuk vlakker, maar brengt je wel langs allerlei verschillende leuke dorpjes, meren, stranden en ook bergen. Alleen het begin van deze route is even wat pittiger, omdat je begint met een steile beklimming, gevolgd door een soortgelijke afdaling. Het voordeel aan hardlopen in Noorwegen, is dat je er perfect op hoogte kunt trainen en de afstand naar Nederland redelijk behapbaar is. Zo kun je de boot Kristiansand Hirtshals nemen en ben je met een paar uur in Noorwegen. Niet voor niets dat ook veel topsporters kiezen voor een hoogtestage in Noorwegen.

Stel je eigen route samen


Deze routes zijn natuurlijk maar een suggestie. Wat je ook kunt doen, is met Google Maps en Strava je eigen route samenstellen. Zo bepaal je helemaal zelf waar je langsloopt en kun je ook bepaalde punten selecteren waarbij je bijvoorbeeld even wilt uitrusten of wilt genieten van de prachtige natuur. Dat Noorwegen in meerdere opzichten een prachtig land is, hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen, maar dat je er ook als hardloper, fietser of watersporter helemaal tot je recht komt, is iets wat lang niet iedereen weet.

Myriam Schwarz
Myriam Schwarz

Myriam is een gepassioneerde yoga lerares en tekstschrijver. Nadat zij jaren in de Mode- en Textilwereld heeft gewerkt, en op reis is geweest heeft zij uiteindelijk haar basis in Nederland gevonden. Je ziet haar elke dag in een Yoga broek lopen en als zij niet achter de laptop zit, staat zij ergens op een yoga-mat les te geven of video’s op te nemen. Zij vindt het leuk om teksten over mode en interieur te schrijven en wordt enthousiast van uitgesproken en bonte sport outfits. Als zij niet op de yoga mat staat vindt je Myriam op haar motor of fiets. Zij is hard aan het trainen voor de komende 11-stedentocht in 2024 en hoopt met haar enthousiasme ook nog een paar collega’s van deze fanatieke fietstocht te kunnen overtuigen. 😊