Pijnlijke borsten

Bijna iedere vrouw heeft er op een bepaald moment wel eens mee te maken: pijnlijke borsten. Dit kan variëren van gevoelige borsten die een wat zeurderige pijn veroorzaken, tot borsten die zo gevoelig zijn dat je aanraking bijna niet kunt verdragen of waarbij bewegen heel vervelend voelt. De oorzaken van pijnlijke of gevoelige borsten zijn talrijk. Maak jij je zorgen over pijnlijke of gevoelige borsten, voel je iets wat je niet goed kunt plaatsen? Neem dan altijd contact op met je huisarts om het te laten controleren.

Oorzaak pijnlijke borsten

Vaak worden pijnlijke borsten veroorzaakt door hormoonschommelingen veroorzaakt door een bepaalde levensfase of je menstruatie, maar pijnlijke borsten kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden, zoals stress of borstkanker. Hieronder nemen we de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten door.

Pijnlijke borsten menstruatie

Pijnlijke of gevoelige borsten komen het meest voor wanneer je ongesteld moet worden, tijdens de menstruatie of de eisprong. Je borsten kunnen dan anders aanvoelen. Soms voelt het alsof ze wat harder zijn dan je gewend bent, en ook het borstweefsel kan anders, wat bobbeliger, aanvoelen. Als dit je voor het eerst opvalt kan je daar best even van schrikken, maar het is dus heel normaal dat je borsten onder invloed van je cyclus of hormonen anders aanvoelen. Wist je dat je borsten rond je menstruatie zelfs wel een cupmaat groter kunnen zijn dan normaal? Niet alleen de borst, maar ook je tepels kunnen extra gevoelig of pijnlijk zijn. 

Pijnlijke borsten voor menstruatie
Het pijnlijke gevoel in je borsten begint vaak al voordat je daadwerkelijk ongesteld bent. De oorzaak van pijnlijke borsten rondom de menstruatie is een hormonale verandering. Na de eisprong of ovulatie stijgt het progesteronniveau namelijk. Dit hormoon bevordert de groei van melkklieren en borstweefsel, maar zorgt dus ook voor die verhoogde gevoeligheid van de borsten. 

Pijnlijke borsten eisprong
Als pijnlijke borsten ontstaan door een onschuldige oorzaak zoals hormoonschommelingen dan zeggen artsen ook wel dat je last hebt van mastopathie. Wist je overigens dat mannen ook last kunnen hebben van mastopathie? Maar de klachten komen het meest voor bij vrouwen tijdens de menstruatie. Of eigenlijk vlak daarvoor. De klachten kunnen dus al beginnen na de eisprong. Omdat er dan meer progesteron in je bloed zit, wat er voor zorgt dat je melkklieren opzwellen.
Sommige vrouwen hebben er maar een beetje last van, anderen worden er echt door belemmerd in hun dagelijks leven of voelen zich er zelfs ziek van. 

Pijnlijke borsten ongesteld

Ben je ongesteld en heb je veel last van pijnlijke borsten? Gelukkig zijn er wat handige tips en tricks die je misschien kunnen helpen. Omdat het erg gevoelig kan zijn wanneer je borsten bewegen, bijvoorbeeld tijdens het lopen, en helemaal wanneer je actiever bent, zoals tijdens het sporten, kan het goed zijn om voor wat extra ondersteuning te zorgen met een goede stevige sport bh. Ook een lekkere warme douche kan verlichting brengen, al werkt juist het tegenovergestelde, een icepack, bij andere vrouwen juist beter. Heb je veel last van je borsten dan kan pijnstilling in de vorm van een paracetamol ook helpen. 

Pijnlijke borsten overgang

Ook tijdens de overgang verandert er van alles in je hormoonhuishouding. Progesteron en oestrogeen nemen af, wat ook weer klachten kan geven, zoals pijnlijke borsten. De pijn in de borsten die je dan ervaart is vergelijkbaar met pijnlijke borsten tijdens de menstruatie. De borsten kunnen zwaar voelen, ze kunnen ook daadwerkelijk gezwollen zijn en strakker voelen. Het kan stekende pijn zijn, maar ook branderig of scherp. Ook kan je last krijgen van tepels die jeuken. Ook nu kan een comfortabele sport bh een uitkomst zijn. Een sportbh is vaak toch wat flexibeler dan een gewone bh, waardoor je het opzwellen van de borsten wat kunt opvangen. En extra ondersteuning voorkomt pijnlijk bewegen van de borsten. 

Pijnlijke borsten zwanger

Een van de eerste symptomen van een zwangerschap is vaak dat je borsten ineens extra gevoelig zijn, zonder dat je ongesteld moet worden of bent. Ook nu zijn je hormonen weer de boosdoeners. Want progesteron en oestrogeen zorgen ervoor dat je borsten gaan groeien en melkklieren aanmaken voor het kindje dat eraan komt. 

Pijnlijke borsten zwangerschap

Ook nu kun je je borsten helpen door een fijne, zachte sport bh te dragen die voor voldoende ondersteuning zorgt, zonder de borsten nog pijnlijker te maken. Omdat je borsten tijdens de zwangerschap flink groter kunnen worden is het ook belangrijk om goed voor de huid van je borsten (en buik) te zorgen. Een massage met lotion of speciale antistriae olie kan niet alleen helpen om je huid te beschermen, maar kan ook pijnlijke borsten verlichten. 

Pijnlijke borsten borstvoeding 

Het lijkt een romantisch plaatje. Een moeder die heel sereen haar kindje borstvoeding geeft. In de praktijk heeft dit echter behoorlijk wat voeten in aarde, want voor veel moeders gaat die helemaal niet vanzelf of lukt het zelfs helemaal niet. Borstvoeding kan vooral in het begin even zorgen voor gevoelige tepels en borsten. Dit hoort wel over te gaan, anders gaat er iets niet goed tijdens het borstvoeding geven.
Je borsten kunnen tijdens het geven van borstvoeding om verschillende redenen pijnlijk zijn. Zo kan er een borstontsteking ontstaan, kan het zijn dat je borsten te vol zijn, of dat je baby niet goed aangelegd wordt of niet op de juiste manier aanhapt. Ook wanneer je plotseling stopt met borstvoeding kan dit voor pijnlijke borsten en andere problemen zorgen.
Het is belangrijk om alert te blijven en goed voor je borsten te zorgen. Als je je zorgen maakt is het belangrijk hierover te praten met de kraamverzorgster of een andere deskundige. 

Marchje
Marchje

Marchje werkt bij het team van Sportbh.nl Door haar eigen ervaringen bij het sporten weet ze dat het erg belangrijk is dat een sport-bh de juiste ondersteuning biedt en daarbij zelfvertrouwen geeft aan de vrouw bij het sporten. Haar betrokkenheid bij zowel het product als de klant maakt van Marchje niet alleen een waardevolle medewerker van Sportbh.nl, maar ook een goede adviseur voor klanten die om persoonlijk advies vragen voor de perfecte sportbeha voor hun eigen actieve leven. Marchje is goed op de hoogte van de trends, dat is belangrijk! Een sport-bh moet er natuurlijk naast het bieden van een goede ondersteuning ook zeker leuk uitzien! Op de pagina trendwatcher zie je mijn andere collega’s welke actief zijn als redacteur op ons platform.