Nederlandse sporters zijn veelal van het nuchtere soort die naast hun sportcarrière de rust opzoeken en zich in de media niet laten zien. Schaatser Jutte Leerdam pakt dat anders aan. Zij zoekt de media juist op en heeft een succesvol eigen instagram-account met miljoenen volgers.  Je komt met je kop in de krant, wordt geïnterviewd voor een magazine of voor een televisieprogramma. Sporters, vooral zij die succesvol zijn, halen met gemak de media. Zelden kiest een Nederlandse sporter er echter voor om zichzelf duidelijk op de voorgrond te zetten door heel actief te zijn op social media. Om van zichzelf een merk te maken. Succesvol schaatser Jutta Leerdam (23) doet dat wel en niet onverdienstelijk. Met ruim drie miljoen volgers op Instagram is ze voor Nederlandse begrippen een uitzondering én een bijzondere verschijning. En dan kan ze ook nog hard schaatsen. 

Leerdam in blouse, jurk of sportbh

Vakantiekiekjes in bikini, schaatsfoto’s in strakke outfits, foto’s met haar vriend schaatser Koen Verweij. Jutta laat haar leven zien. In blouse, jurk of sportbh. Leerdam schroomt niet om alle aspecten van haar leven onder de aandacht te brengen en laat duidelijk haar afgetrainde lijf zien. Dat deed een vrouwelijke schaatser zo niet eerder. Die zag je vaak na een schaatsseizoen niet meer in de media verschijnen en al zeker niet in een kort zomerjurkje of een fraaie trainingsoutfit. Leerdam kijkt echter verder dan haar neus lang is. Het leven bestaat uit meer dan hard schaatsen.  Toch eerst even over haar succesvolle schaatscarrière waarin ze naast vele EK- en WK-prijzen ook een aantal Olympische medailles in de wacht sleepte. Dertien was ze toen ze al werd uitgenodigd voor de Zuid-Hollandse schaatselectie. Ze zat meteen in de hoogste regionen en werd in haar eerste jaar als senior al Nederlands kampioen sprint. Het was het begin van haar topsportcarrière bij de senioren. Lef heeft ze ook. In 2020 zette ze samen met haar vriend Koen Verweij een eigen schaatsteam op, inmiddels is ze toegetreden tot het Jumbo-Visma team.

Ik heb naast het schaatsen nog een leven

Sportgek is ze altijd geweest. Leerdam komt uit de hockeywereld. Ze speelde het acht jaar lang, totdat duidelijk werd dat een individuele sport beter bij haar te blijkt te passen. “Ik moest regelmatig op de reservebank plaatsnemen, omdat ik niet had overgespeeld. Dan stond er iemand helemaal vrij voor de goal, maar wilde ik hem zelf maken. Het nadeel van een spel als hockey is dat je zelf de sterren van de hemel kan spelen, maar toch een wedstrijd kunt verliezen. Dat is frustrerend,” zo vertelde ze ooit in een interview. In datzelfde interview, gehouden toen ze net achttien jaar was, is ze er zich al van bewust dat ze een opvallende verschijning in de schaatswereld is. Lange blonde haren, make-up (de bekende winged eyeliner) en zeker niet terughoudend in het laten zien van wie ze is. Ze plaatste toen al regelmatig foto’s op haar sociale media ‘om te laten zien dat ik naast het schaatsen ook nog een leven heb’. Op Instagram dan ook volop foto’s van Leerdam in een schaatspak, maar evenveel in bikini of strak jurkje.