Geen borst is hetzelfde (en dat is helemaal ok)

Onder invloed van social media, waar we voornamelijk perfecte plaatjes voorgeschoteld krijgen, is het met ons zelfbeeld niet zo heel geweldig gesteld. Bijna een kwart van de vrouwen heeft wekelijks negatieve gedachten over haar uiterlijk. Die gedachten richten zich met name op de buik, waar we kennelijk massaal ontevreden over zijn, maar ook over de borsten is er onzekerheid. Helemaal niet nodig natuurlijk, want borsten bestaan er in allerlei verschillende soorten en maten, en ze zijn allemaal prima.

Welke soorten borsten zijn er?

Als je je laat verblinden door opgelegde schoonheidsnormen kun je misschien al snel denken dat je afwijkend bent. Maar wees gerust, geen enkele borst is hetzelfde (en zelfs twee borsten zijn niet identiek aan elkaar). Als jij denkt dat je de enige bent die geen volle, symmetrische borsten heeft zoals je ziet op insta, bij lingeriemodellen of opgespoten pornosterren, think again. Dit soort borsten komen (op natuurlijke wijze) niet zo vaak voor. Hoewel lang niet iedere borst zo makkelijk in een hokje te plaatsen valt zijn er grofweg zo’n negen verschillende soorten borsten te onderscheiden.

Welke sportbh past bij mijn borsten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe sport bh of een nieuwe bh is het altijd belangrijk om na te gaan welk type borsten je hebt, zodat je een bijpassende bh kunt uitkiezen (of in ieder geval bh’s die niet handig zijn voor jouw figuur kunt vermijden). Maar welke sport bh past nou bij welk soort borst? Goed om te vermelden is, dat je uiteraard altijd goed moet meten welke maat je hebt, ongeacht het soort borst. 

  • Asymmetrische borsten

Om je maar gelijk uit de droom te helpen. Eigenlijk heeft niemand precies symmetrische borsten. Er zijn altijd verschillen tussen de ene en de andere borst, bijvoorbeeld doordat je links- of rechtshandig bent en daardoor aan de ene kant meer spierweefsel hebt. Uiteraard hebben sommige vrouwen minder of meer symmetrische borsten dan anderen. Maak je om asymmetrie dus geen zorgen. Bovendien zie je niets van dit verschil tussen je borsten, wanneer je een goede sport bh draagt. Zijn je borsten zeer verschillend en wil je dit toch graag wat verhullen dan is een voorgevormde sportbh een goede keuze. Zie je dan nog verschil dan kun je dit laten verdwijnen door losse pads toe te voegen tot ze meer gelijk zijn. 

  • Athletische borsten

Dames die topsport bedrijven of fanatiek sporten hebben dikwijls meer spier dan vet in hun borstpartij, waardoor de borsten wat kleiner, stevig maar minder vol zijn. Maar vergis je niet, ook wanneer je borsten athletisch zijn hebben ze ondersteuning nodig. Je kunt wel kiezen voor een sportbh met medium support, bijvoorbeeld een sportbh zonder beugel. Want dat is voor dit type borsten afdoende. 

  • Slanke borsten

Komen meestal ook voor bij de rankere dames. Kenmerkend voor de slankere borst is dat de tepel meestal wat naar beneden wijst. Ook voor deze borsten is de sportbh met medium support vaak een goede optie, tenzij je een sport met extreme intensiteit gaat beoefenen. Wil je wat meer ronding creëren dan is een voorgevormde sport bh een goed idee. 

  • Ronde borsten

Het type borst dat niet zo vaak (op natuurlijke wijze) voorkomt, maar dat bij de plastisch chirurg het meest ‘bestelt’ wordt. Deze borsten zijn op alle plekken mooi rond en ogen daardoor symmetrisch. De ronde borst is vaal ook wat voller en dus zwaarder, wat om goede ondersteuning vraag tijdens het sporten, met een high support sport bh. Laat de (sport) bh met push up effect maar liggen als je dit soort borsten hebt.

  • Oost-West borsten

Dit zijn borsten waarbij de tepel iets naar buiten wijst en de borst zelf ook wat naar de buitenkant rust. Ook dit soort borsten is vaak wat forser waardoor voldoende ondersteuning in de vorm van een high support sport bh noodzakelijk is. Een sport bh met een licht liftend effect is voor dit type borsten ook een goed idee.

  • Zijdelingse borsten

Ook bij deze borst vallen de borsten iets meer naar buiten, met name wanneer je op je rug ligt. Dat komt bij dit type borsten doordat er meer ruimte tussen beide borsten zit. Dit soort borst is vaak wel wat voller waardoor je ook hier het beste kunt kiezen voor high support. Wil je de ruimte tussen de borsten juist iets verkleinen en een licht push up effect creëren? Dan is een sport bh met voorsluiting een goede optie. 

  • Druppelvormige borsten

Heb je druppelvormige borsten dan kun je elke willekeurige sport bh in je winkelmandje gooien, want met dit type borsten past (als je de goede maat kiest) eigenlijk alles. Deze borsten zijn rond, maar lopen aan de onderkant iets breder uit. 

  • Klokvormige borsten

Deze borsten lijken sterk op het type borst dat hierboven omschreven werd, met het verschil dat klokvormige borsten aan de bovenkant smaller zijn en naar beneden breder uitlopen. Ook voor deze soort borsten is het makkelijk shoppen omdat alles goed past. 

  • Relaxte borsten

Deze veelvoorkomende borst is iets minder stevig en heeft een gemiddelde grootte. De borst en tepel wijzen naar beneden. Door het iets lossere weefsel is de juiste ondersteuning bij dit type borsten belangrijk. Kies bij dit soort borsten dan ook voor medium of high support, en ook een push up effect of voorgevormde sport bh kan goed uitpakken. 

Alles nog even op een rijtje? Kijk dan bij de verschillende soorten bh’s die te vinden zijn bij sportbh.nl.

Myriam Schwarz
Myriam Schwarz

Myriam is een gepassioneerde yoga lerares en tekstschrijver. Nadat zij jaren in de Mode- en Textilwereld heeft gewerkt, en op reis is geweest heeft zij uiteindelijk haar basis in Nederland gevonden. Je ziet haar elke dag in een Yoga broek lopen en als zij niet achter de laptop zit, staat zij ergens op een yoga-mat les te geven of video’s op te nemen. Zij vindt het leuk om teksten over mode en interieur te schrijven en wordt enthousiast van uitgesproken en bonte sport outfits. Als zij niet op de yoga mat staat vindt je Myriam op haar motor of fiets. Zij is hard aan het trainen voor de komende 11-stedentocht in 2024 en hoopt met haar enthousiasme ook nog een paar collega’s van deze fanatieke fietstocht te kunnen overtuigen. 😊