Buiten sporten in de herfst of winter: Wat trek je aan?

Het is herfst en de winter staat voor de deur. Voor veel mensen betekent dit dat ze hun sportieve activiteiten naar binnen verplaatsen. Maar er zijn ook heel wat mensen die, ongeacht het seizoen of het weer, naar buiten gaan om te sporten. Buiten sporten in de herfst en winter kan dan ook heerlijk verfrissend zijn en een echte boost geven, mits je je goed kleedt. In deze blog geven we je tips over wat je kunt dragen om warm en comfortabel te blijven als de temperaturen naar beneden zakken.

Ga voor laagjes

Een tip die het hele koude seizoen goed van pas komt, of je nou aan het sporten bent of niet; draag laagjes. Zo kun je jezelf goed warm houden en iets uittrekken wanneer je te warm wordt. Het belangrijkste van die laagjestechniek is dat je de juiste materialen kiest voor je laagjes.

De basislaag

Dat begint met een vochtregulerende basislaag. Dat betekent dat je een top en sportlegging draagt die gemaakt zijn van ademend en vochtregulerend materiaal, zoals de sporttop van Champion. Deze is gemaakt van een mix van polyamide, polyester en elastaan, waardoor hij niet alleen comfortabel zit, maar er ook nog eens voor zorgt dat je lichaam droog en koel blijft. Het zweet op je huid wordt namelijk afgevoerd waardoor je niet klam en koud wordt. Vergeet uiteraard niet om een geschikte sport bh te dragen die je aangenaam droog en warm houdt. 

De isolerende laag

Om lekker warm te blijven is een isolerende laag belangrijk. Denk hierbij aan een lichtgewicht jack of vest, gemaakt van geïsoleerd materiaal. Het is belangrijk dat deze laag niet te strak op je basislaag zit, want juist door er een beetje lucht tussen te houden, blijf jij makkelijker op temperatuur. Ook moet deze kleding je uiteraard niet belemmeren in je bewegingen. Een dikke, fleecetrui is misschien wel fijn voor op de bank, maar minder tijdens een workout. 

De beschermende laag

Als laatste heb je een laagje nodig dat je beschermt tegen de elementen. Want je kleding kan nog zo ventilerend en ademend zijn, als je kletsnat regent blijft daar weinig van over. Kies daarom voor een waterdicht en winddicht jack om je lekker droog te houden. Ook deze kleding moet gemaakt zijn van ademende materialen, omdat je anders alsnog onder je kleding nat wordt van het zweet. 

Een legging van de juiste lengte

Wanneer je actief bent krijg je het vanzelf lekker warm. Het begin is eventjes fris wellicht, maar daarna is het heerlijk. In de herfst kun je dan meestal ook prima met een ¾ legging of een korte sport legging buiten sporten. Maar zodra de temperatuur tussen 10 en -7 of nog lager komt is het zaak om te kiezen voor een lange sport legging of zelfs een winter sportlegging. 

Handschoenen, muts en sjaal

Vooral via je uiteinden verlies je veel warmte. Door je hoofd, handen en voeten goed warm te houden, blijf je veel makkelijker op temperatuur. Draag daarom tijdens het sporten bij echt koude temperaturen vooral een muts voor een lekker warm hoofd en bescherm je vingers tegen de kou. 

Zichtbaarheid en veiligheid

Vergeet bovendien niet dat de dagen in het najaar een stuk korter zijn. Je kunt daardoor zomaar ineens in het donker terechtkomen als je daar geen rekening mee houdt. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag reflecterende kleding en accessoires, en overweeg zelfs het dragen van een hoofdlamp als je in het donker sport.

Wees voorzichtig en luister naar je lijf

Als het echt koud is, kun je snel afkoelen en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Luister daarom goed naar je lichaam en zoek de warmte op als het buiten echt te koud wordt of je merkt dat je lichaam te snel afkoelt. Laat ook altijd iemand weten dat je buiten gaat sporten, zodat iemand het merkt als je langer dan anders wegblijft. 

Sporten in de frisse buitenlucht van de herfst of de winter is goed voor je lichaam en je geest. Met de juiste outfit kun jij dus het hele jaar door genieten van je buitensport! Vergeet naast passende kleding niet om ook een passende sport bh te dragen. 

Myriam Schwarz
Myriam Schwarz

Myriam is een gepassioneerde yoga lerares en tekstschrijver. Nadat zij jaren in de Mode- en Textilwereld heeft gewerkt, en op reis is geweest heeft zij uiteindelijk haar basis in Nederland gevonden. Je ziet haar elke dag in een Yoga broek lopen en als zij niet achter de laptop zit, staat zij ergens op een yoga-mat les te geven of video’s op te nemen. Zij vindt het leuk om teksten over mode en interieur te schrijven en wordt enthousiast van uitgesproken en bonte sport outfits. Als zij niet op de yoga mat staat vindt je Myriam op haar motor of fiets. Zij is hard aan het trainen voor de komende 11-stedentocht in 2024 en hoopt met haar enthousiasme ook nog een paar collega’s van deze fanatieke fietstocht te kunnen overtuigen. 😊