Alles wat je moet weten over een zwangerschaps-bh

Wanneer je zwanger bent is er natuurlijk van alles gaande in je baarmoeder, maar ook bij je borsten is er direct iets in gang gezet. Niet zo gek dus dat je aan je borsten vaak als eerste merkt dat je zwanger bent, want deze kunnen vooral in het vroege begin van je zwangerschap erg gevoelig zijn! Wanneer jij naar de winkel moet sprinten voor een zwangerschaps bh is voor iedere vrouw verschillend.

Hoe voelen je borsten als je zwanger bent?

Bij veel vrouwen verraden de borsten vaak dat je zwanger bent. Als je zwanger bent is er in je lichaam een soort hormoonexplosie gaande, die van alles in gang zet. Waaronder een verandering in je borststructuur, want je borsten gaan zich immers klaarmaken om hun voedende taak te vervullen. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn!

Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen je tepels en borsten erg pijnlijk zijn. Maar gelukkig zakt dit daarna vrij snel af bij de meeste vrouwen. 

Hoeveel cupmaten groter tijdens of na zwangerschap?

Hoe jouw borsten zich ontwikkelen tijdens en na je zwangerschap is niet echt te voorspellen. Het is namelijk bij elke vrouw weer anders. Het is goed mogelijk dat je borsten in het begin al gelijk een flinke groeispurt maken, maar het kan ook heel geleidelijk gebeuren naarmate de zwangerschap vordert. Bij sommige vrouwen blijft de cupmaat zelfs vrij gelijk, totdat het kindje geboren is. Dan kan er alsnog een groeispurt komen. Uiteindelijk is het mogelijk dat je wel twee cupmaten groter draagt dan voor je zwangerschap. Maar ook dit is een gemiddelde en verschilt echt per vrouw. Dankzij de groei van je borsten heb je echter wel een andere, grotere zwangerschaps-bh nodig. 

Waarom is een zwangerschapsbh nodig?

Wat nodig is bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Maar verreweg de meeste dames geven aan dat hun eigen bh op een gegeven moment in de zwangerschap niet comfortabel meer zit, omdat hij gewoonweg niet meer goed past. Omdat het per vrouw verschilt hoe de borstgroei zich ontwikkeld is het ook lastig in te schatten wanneer jij er eentje nodig zult hebben. Maar doorgaans is dit ergens in het tweede semester. Een makkelijke graadmeter ben jij zelf. Zit het niet lekker meer? Dan is het tijd voor een zwangerschapsbh!

Voordelen van een zwangerschapsbh

Misschien wel het grootste voordeel van een zwangerschaps-bh is dat hij super comfy is. Ze zijn gemaakt van lekker zacht en rekbaar materiaal, want een zwangerschapsbh wordt ook wel een meegroei bh genoemd. Dankzij het soepele materiaal kun jij hem dragen tot hij niet goed meer past en zit hij lekker, zelfs als je borsten erg gevoelig zijn. Tegelijkertijd hebben je groeiende borsten, misschien wel meer dan ooit, voldoende steun nodig. De verleiding is misschien groot om bij pijnlijke borsten die bh helemaal achterwege te laten. Maar omdat je borsten zwaarder zijn is de kans op schade in het weefsel bij onvoldoende ondersteuning ook groter. Ook kan je de kans op striae verkleinen door een zwangerschapsbh te dragen.

Tegenwoordig zien de zwangerschaps bh’s er bovendien hartstikke leuk uit, dus is het helemaal geen straf om er eentje te dragen. Ook niet als je je graag sexy en verleidelijk wilt voelen. Een zwangerschaps bh is er bovendien in alle cupmaten. 

Zwangerschaps bh grote cup

Of je nu een kleine cupmaat hebt of een grote cupmaat, als je zwanger bent heb je op een bepaald moment een zwangerschapsbh nodig. Omdat je borsten gegroeid zijn is het belangrijk dat je je borsten goed opmeet of op laat meten, zodat je weet welke maat je nodig hebt. Al is het met een zwangerschapsbh natuurlijk zo, dat hij dankzij het soepele materiaal meegroeit, het is wel prettig als hij meteen goed zit.

Ook met een grote buste kun je een zwangerschapsbh met een grote cupmaat kopen. Merken als Elomi hebben zwangerschaps bh’s in hun collectie die ook geschikt zijn voor dames met grote borsten.

Zwangerschapsbh met beugel of zwangerschapsbh zonder beugel

Ook hier geldt dat het heel persoonlijk is waar jij de voorkeur aan geeft. De meeste vrouwen vinden het tijdens (en na) de zwangerschap fijn als een bh zo comfortabel mogelijk is. En hoewel de beugel bh in deze moderne tijden allang niet meer het martelwerktuig is dat het vroeger was, betekent dat voor veel dames toch een zwangerschaps bh zonder beugel. De seamless zwangerschap bh van Anita kan dan een heel goede optie zijn. Maar heb je een grote cupmaat en vind je het juist prettig als je zo veel mogelijk ondersteuning hebt, dan is juist een zwangerschapsbh met beugel de beste optie. 

Verschil tussen een zwangerschapsbh en voedingsbh

Als je zwanger bent komen er nogal wat nieuwe termen op je af waar je eerder nog nooit van gehoord had. Zo ook de term voedingsbh. Voor veel mensen is het verwarrend wat nou precies het verschil is tussen deze twee bh’s. Eigenlijk is het heel simpel. Een voedingsbh is een bh met clipjes of haakjes, die je bij de cup kunt openen, zodat je je kindje makkelijk kunt voeden. Je hoeft dan niet je hele bh los te maken of je trui uit te trekken. Een zwangerschap bh kan overigens ook zwangerschaps- en voedingsbh in één zijn. 

Beste zwangerschaps bh

Wat voor jou de beste zwangerschapsbh is, is heel persoonlijk en hangt van jouw wensen en voorkeuren af. Wel is het belangrijk dat een zwangerschapsbh altijd gemaakt is van zacht en ademend materiaal, zodat de stof niet pijnlijk is op je huid en het niet gaat broeien. Je borsten zijn tijdens deze fase immers extra gevoelig en kwetsbaar en verdienen het allerbeste. 

Welke zwangerschapsbh past het beste bij jou? En maak jij het jezelf ook makkelijk met zwangerschapsondergoed? Daarmee voorkom je een vervelend afzakkende onderbroek, door die groeiende buik.  

Redactie
Redactie

SportBH.nl brengt al het laatste nieuws over de beste SportBH's. Informatie over de nieuwste trends, maten en welke bh's het beste passen bij welke sport vind je in onze artikelen.